Uzmanı, “risk grubundakiler dikkatli olmalı” diyerek uyardı: Grip vakalarındaki artış mevsim normallerinde

Prof. Dr. İsmail Balık’tan Grip Uyarısı Geldi!

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, grip vakalarındaki artışın mevsimsel normallere göre seyrettiğini ancak risk grubundaki bireylerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Balık, son günlerde grip virüslerine bağlı hastane başvurularında artış yaşandığını ifade ederken, Kovid-19 pandemisinin devam ettiğini hatırlattı ve toplumun büyük çoğunluğunun bağışıklık kazandığını söyleyerek salgın beklentisinin olmadığını vurguladı.

Nezle virüsleri ve RSV gibi diğer etkenlerin zaman zaman arttığını belirten Balık, özellikle nüfus hareketliliğinin yüksek olduğu dönemlerde bu virüslerde belirgin bir artış gözlemlendiğini sözlerine ekledi.

Mevsimsel grip vakalarındaki artışın endişe verici olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Balık, salgın düzeyinde bir artış gözlenmediğini ve sürekli tedbirler alınması gerektiğini belirtti.

Risk altındaki gruplara dikkat etmeleri gerektiğini belirten Balık, alerji hastaları, 65 yaş üstü alerjik astımı olanlar, kanser tedavisi görenler, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve diyabete sahip olan bireylerin risk altında olduğunu söyledi.

Virüslerin özellikle okullarda yayıldığını ve enfeksiyonların en çok çocuklar arasında bulaştığını belirten Balık, antibiyotik kullanımının gereksiz yere arttığını belirterek bu durumun olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

Virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanımının etkili olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Balık, halkı gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmaları konusunda uyardı ve antibiyotiğin direnç gelişimine neden olabileceğini ve gereksiz yere kullanımının zararlı olabileceğini belirtti.

Kaynak: kilis-egitim.com.tr

Related Posts

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

SES’ten Sağlık Emekçileri İçin 13 Maddelik Talep!

KESK’e bağlı SES İzmir 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu ve üyeleri, Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaptıkları açıklamada toplu sözleşme dönemi öncesinde sağlık emekçilerinin taleplerini 13 madde ile sıraladı. 

Havuzlardaki hijyen eksikliği sağlık sorunlarına neden oluyor

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, klorlaması yetersiz havuzların özellikle çocuklar ve hassas gruplar için ciddi risk taşıdığını belirtti.

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları hakkında açıklama yapan uzmanlar, otun bir çok faydasını ortaya koydu. 

Çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmı boş kalmıştı: Çocuk sayısının fazla olduğu illerde sayımız yetersiz

TUS sonuçlarına göre çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmının boş kalmasına ilişkin konuşan Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, “Büyük illerde yeterinden fazla sayıda çocuk cerrahı çalışmaktayken, göreceli çocuk sayısının fazla olduğu illerdeki sayımız son derece yetersizdir” ifadelerini kullandı.