Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Yurt dışında üniversite kazandılar, vize randevusu bulamadılar

Avrupa’daki ülkelerden vize almak gün geçtikçe zorlaşıyor. Uzayan vize sürecinden dolayı birçok öğrenci eğitim dönemine yetişememe endişesi yaşıyor.

Trump, Harvard davasında yargıcı hedef aldı: Tam bir felaket

Trump, Harvard davasında yargıcı hedef aldı: Tam bir felaket

TBB Başkanvekili Vahap Seçer: İktidarın karşısındaki en büyük rakip CHP

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Türkiye Belediyeler Birliği Başkanvekili Vahap Seçer dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Ardahan’da aşırı yağış sele neden oldu

Ardahan’da etkili olan sağanak, Uğurtaşı köyünde sele neden oldu. Yağışın ardından bazı evleri su bastı.

MHP lideri Bahçeli, ‘Bir Kürt, bir Alevi’ sözlerini yaptığı yazılı açıklamayla doğruladı: ‘Sevr’de de dayatıldı’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye atfedilen, “Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olsun, biri Kürt, biri Alevi olsun” sözleri tepki çekmeyi sürdürüyor. Bahçeli dün yaptığı yazılı açıklamayla bu sözleri söylediğini doğrularken, Sevr Antlaşması’nda buna benzer bir yönetim yapısının Türkiye’ye dayatılmak istendiği görüldü. Tarihçi Prof. Hakkı Uyar, tartışmaları Cumhuriyet’e değerlendirerek, “Sevr’i çöpe atan Atatürk ve Lozan olmuştur” dedi.

İZBETON Soruşturmasında Tahliye Kararı

İZBETON’a yönelik davada 44 şüpheli tahliye edildi, Heval Savaş Kaya cezaevinde kalacak.