Vücudunuz paslanmasın

Oksidatif Stres ve Vücuttaki Etkileri

Oksidatif stres, vücudun normal metabolik faaliyetleri sırasında oluşan serbest radikallerin hücrelere zarar vermesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Normal stresten farklı olan bu durum, hücrelerin erken yaşlanmasına neden olabilir. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, vücuttaki fazla serbest radikalin demirin paslanmasına benzetilerek yaşlanmaya yol açabileceğini belirtmektedir.

Oksidatif Stresin Oluşumu

Serbest radikaller çevresel faktörlerden, besinlerden, ilaçlardan, sigara dumanından ve radyasyondan kaynaklanabilir. Bu kimyasalların hücrelere zarar vermesi oksidatif strese yol açar. Bu durum, cildimizde kırışıklıklara, organlarda işlev bozukluklarına ve genel olarak sağlık sorunlarına neden olabilir.

Vücutta Bulunan Antioksidanlar

Vücudu erken yaşlanmaktan korumak için antioksidanlar önemli bir rol oynar. Glutatyon, SOD, Katalaz ve Koenzim Q10 gibi antioksidanlar serbest radikallerle savaşarak vücudu korur. Bu antioksidanların vücuttaki seviyeleri yaş ilerledikçe azalabilir, bu nedenle besinler aracılığıyla alınmaları önemlidir.

Oksidatif Stresten Korunma Yolları

Sağlıklı beslenme: Antioksidan kapasitesi yüksek olan meyve ve sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi oksidatif stresi azaltabilir. C vitamini, E vitamini ve selenyum gibi antioksidanlar vücudu korumada önemli rol oynar.

Egzersiz yapma: Düzenli fiziksel aktivite, antioksidan savunma mekanizmalarını güçlendirerek oksidatif stresle mücadelede etkili olabilir.

Zararlı alışkanlıklardan uzak durma: Sigara ve aşırı alkol tüketiminin vücuttaki serbest radikal üretimini artırarak oksidatif stresi artırabileceği unutulmamalıdır.

Stresi yönetme: Kronik stres, oksidatif stresi artırabilir. Stres yönetimi teknikleri ile stres seviyeleri azaltılabilir, bu da vücudu oksidatif stresten koruyabilir.

Related Posts

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Ankara’da sağlıkta yeni dönem: Bazı asgari ücretli ve emekliler yararlanıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yeni destek paketini devreye aldı. ABB, sosyal destek alan asgari ücretlilerin ve emeklilerin sağlık katılım paylarını ödüyor.

Tavuk ve yumurtada doğru bilinen yanlışlar: Tavuklar neden 42 günde büyüyor?

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Kop Bozbay, tavuk eti ve yumurtasına dair kamuoyunda sıkça dile getirilen yanlış bilgilere bilimsel açıklamalarla yanıt verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir