Yasaklar- yolsuzluk- yoksulluk

“`html

Yeni Döviz Yasağı Önerisi Gündemde

Özellikle son zamanlarda sürekli artan döviz ve faiz oranları, Merkez Bankası’nın rezervlerinin azalmasına neden olan politikalarla birlikte, iktidar tarafından gündeme getirilen yeni bir döviz yasağı talebiyle yeniden masaya yatırıldı. 45 yıl önce Başbakan Turgut Özal’ın kaldırdığı döviz yasağı, mevcut hükümetin döneminde tekrar ortaya çıkma sinyalleri vermeye başladı. AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’a, “Vatandaşların döviz satın almasını yasaklayın, dövizi yalnızca ihracat ve ithalat yapanlar kullanabilsin” şeklinde bir öneride bulundu.

‘Ekonomist Değilim Ama Bir Çözüm Önerim Var’

Kulak burun uzmanı olan Güneş, dövizle enflasyon sorununu faiz oranlarıyla çözmenin mümkün olmadığını ifade etti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, ekonomist olmayan bir bakış açısıyla, döviz kullanımını sınırlamanın yollarını araştırırken, “Türkiye için dövize veya altına endeksli bir dijital para sistemi oluşturulabilir. Bu sayede, vatandaşların döviz hesaplarını kullanmasını engellemiş oluruz. İhracat ve ithalat yapanlar resmi kanallar aracılığıyla döviz işlemlerini gerçekleştirebilir” dedi.

Tarım Sektöründeki Sorunlar Sürüyor

Son haftalarda, haklarını aramak için eylem planlayan tarım üreticilerine, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın müdahale etmesi bekleniyordu. Ancak bu bakanlıkların verdiği sözler, üreticileri tatmin etmedi, bu nedenle üreticiler eylemlere yöneldi.

Tarım Eylemi Afişi

Sözlerini Tutan Bakanlıklar Yok

Soğan üreticileri, “Gereğini yapacağız” diyen bakanlıkların verdiği sözleri yerine getirmemesi üzerine Akyayla köyünde toplu şekilde eylem düzenledi. Artan girdi maliyetlerine ve düşük alım fiyatlarına karşı sesini çıkaran çiftçiler, hükümete yönelik ciddi eleştirilerde bulundu. Yüksek maliyetlerden ve ithal ürünlerden şikayet eden üreticiler, kredi ile traktör almak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

İcraatta Yoklar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, “Soğan üreticilerinin tepkisi, uzun süredir süregelen tarım politikalarının başarısızlığını gözler önüne seriyor. Hükümet seçim dönemlerinde çiftçiyi unutmuyor ama iş icraata geldiğinde ortalıktan kayboluyor” dedi. Adem ayrıca şu açıklamalarda bulundu: “Çiftçinin sesini kısmanın bir çözüm olmadığını; aksine bu yaklaşım, halkın geçim şartlarını daha da zorlaştırıyor” diye vurguladı.

TÜİK Verileri İle Gerçeklik Arasında Uçurum

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı enflasyon verileri, toplumda büyük bir tepkiye neden oldu. Vatandaşlardan Dilek Çavuşoğlu, “Alışveriş yapamıyorum, enflasyon yüzde 150’lere ulaştı. Ben 13 bin 500 lira emekli maaşı alıyorum, bu maaşla pazara bile gidemez hale geldim” dedi.

Protesto Afişi

Emeklilerden Protesto Eylemi

Tüm Emekliler Sendikası, TÜİK’in açıkladığı Nisan 2025 enflasyon verilerini protesto etmek amacıyla bir araya geldi. Sendika Başkanı Salman Hürkardeş, “TÜİK, gerçeği yansıtmayan rakamlar açıklıyor. Biz emekliler insanca yaşayabileceğimiz maaş talep ediyoruz” şeklinde konuştu. Taleplerinin yerine getirilmemesi halinde seçmen davranışlarının değişeceği mesajını verdi.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Can Cankesen ise “Bugün açlık sınırı 25 bine, yoksulluk sınırı ise 80 bine dayanmış durumda. Emeklilere yapılacak en yüksek zam bile bu rakamların gerisinde kalacak” dedi.

Emeklilik Protestosu

Çanakkale’de Borç Sorunu Patlak Verdi

Çanakkale’nin Gelibolu Belediyesi’nde 24 milyon TL’lik bir borcun eksik hesaplandığı ortaya çıktı. Belediye Plan ve Bütçe Komisyonu, çeşitli rapor hazırladığı esnada toplam giderlerin, belirlenen bütçeyi aştığını gözler önüne serdi.

Belediye Raporu

Raporu İmzalamadılar

Belediye Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri hazırladıkları raporda 2024 yılı için belirlenen bütçenin 380 milyon lira olduğunu, ancak giderlerin 542 milyon 163 bin lira olarak açıklandığını bildirdi. Belediye Başkanı, raporu mecliste okutmadığı için gerekli şeffaflık sağlanmadı.

“`

Related Posts

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …

Meclis’ten geçti: Acillik değilseniz aramayın, binlerce lira ödeyebilirsiniz!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), acil çağrı hizmetlerinin daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız ihbarlara verilen cezaları artıran yasa teklifini kabul etti. Yeni düzenlemeyle birlikte, 112’yi …

Kruvaziyer turizmin rotası Kuşadası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 ayda limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artışla 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının ise yüzde 52,3 artışla 205 bin 758 yolcuya yükseldiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Kuşadası limanı 75 bin 499 yolcu ve 67 kruvaziyer gemi ile en fazla yolcu ve geminin uğrak yaptığı liman oldu.” dedi

Tefecilere büyük vurgun! 75 gayrimenkul, 34 araba, binlerce çek ve senet…

Tefecilere yönelik Çanakkale merkezli 3 ilde düzenlenen operasyonda, 1 milyar 250 milyon TL değerindeki 75 gayrimenkule ve 34 araca el konuldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya operasyına ilişkin kişisel X hesabında yaptığı paylaşımda operasyonun …

Brent petrolde yükseliş rüzgârı: Küresel ticaret fiyatları zıplatıyor! (9 Mayıs 2025)

Dün 63,02 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 63,01 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.45 itibarıyla kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,01 artarak 63,02 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü …

Deprem sonrası İstanbul’da kiralar uçtu: Hangi ilçede fiyatlar ne kadar?

İstanbul’da kiralık konut fiyatları nisan ayında yeniden gündeme geldi. Deprem sonrası bazı ilçelerde fiyatlar dikkat çekerken, merkez bölgeler yüksek kiralarla öne çıktı. Fay hattından uzak yerler ise geride kaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir