Emekli Meclisleri Sendikası’nın kuruluş talebi, Ankara Valiliği’ne 1 Aralık 2023 tarihinde sunuldu ancak resmi kayıt yapılmadı. Bunun üzerine sendika yasal yollara başvurdu. Ankara 6. İdare Mahkemesi, Ekim 2024’te sendika lehine karar verdi. Fakat Ankara Valiliği, Ankara 4. İş Mahkemesi’nde sendikanın kapatılması için dava açtı ve bu mahkeme Ocak 2025’te kapatma kararı verdi. Emekli Meclisleri Sendikası bu kararı temyize götürdü. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 38. Hukuk Dairesi ise sendikanın lehine karar verdi. Daire, emekliler tarafından sendika kurulup kurulamayacağı konusunda taraflar arasında anlaşmazlık olduğuna vurgu yaptı.
‘DELİLLER DEĞERLENDİRİLMEDİ’
Adliye Mahkemesi, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 20 Mart 2025 tarihli emsal bir kararına da atıfta bulundu. Bu kararda, emeklilerin sendika kurma hakkının sadece “aktif çalışma hayatında yer almamaları” halinde geçerli olduğu belirtildi. Mahkeme, dosyadaki belgelerden, kuruculardan 7’sinin aktif çalışma hayatında olup olmadığının netlik kazanmadığına dikkat çekerek konunun SGK’dan teyit edilmesini talep etti. Mahkeme ayrıca, delillerin toplanmadığı ve değerlendirilmediğine de işaret etti.
KARAR OYBİRLİĞİYLE ALINDI
Dosya mahkemeye yeniden gönderilerek karar oybirliğiyle alındı. Ankara 4. İş Mahkemesi de, başvuru tarihinde kuruculardan 7 tanesinin aktif çalışma hayatında olup olmadığını taraflara sormak için süre verdi. Mahkeme, SGK’dan güncel unvanlı hizmet cetvellerinin gönderilmesini istedi ve duruşma için temmuz ayına gün verildi.
Emekli Meclisleri Sendikası Eş Sözcüsü Ali Ersin Gür, kararı değerlendirerek uluslararası sözleşmelere ve mevzuata dikkat çekti. Gür, aylık 14 bin 469 TL maaş alan emeklilere sendika kurma hakkı tanınmamasının adil olmadığını belirterek, “Biz Emekli Meclisleri Sendikası olarak sendikalaşma hakkımızı istiyoruz. Kimseden lütuf veya sadaka istemiyoruz” dedi.