Almanya ekonomisi alarm veriyor. ‘Durum vahim’

Almanya İmalat Sanayi PMI Verilerine Göre Endişe Verici Durumda

S&P Global tarafından hazırlanan Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) Aralık 2024 imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine göre, Almanya’da imalat sanayi PMI kasımda 43 puan iken aralıkta 42,5 puana gerileyerek son 3 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Ülke, 2024’ü büyümeyi gösteren 50 puan seviyesinin oldukça altında tamamladı.

“Keskin ve Hızlı Düşüş”

Şirketlerin istihdam ve stoklarının gerilediği geçen yıl, üretim ve yeni siparişlerdeki hızlı düşüş endişe yarattı. S&P Global ve HCOB’un ortak açıklamasına göre, Almanya’nın imalat sektörü 2024’te üretim ve yeni siparişlerde keskin ve hızlı düşüşler yaşayarak hayal kırıklığına uğradı.

De La Rubia: “Durum Oldukça Vahim”

Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia, “İmalat sektöründeki durum hala oldukça vahim. Üretimin hızla düşmesi ve yeni siparişlerin azalmaya devam etmesi, sektörün yakın zamanda durgunluktan çıkamayacağını açıkça ortaya koyuyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

De La Rubia: 2025’in İkinci Yarısında Sona Erecek mi?

Geçen yıl şirketlerin her ay personel azalttığını ve birikmiş siparişlerin genel olarak düştüğünü belirten De la Rubia, “İmalat sektöründeki iki buçuk yıl süren durgunluk, 2025’in ikinci yarısında sona erebilir. Çünkü o zaman Almanya’nın yeni bir hükümeti olacak. Yatırım ve tüketimde yeni politikaların yürürlüğe girmesi sektöre can verebilir.” şeklinde konuştu.

Almanya İmalat Sektöründe Daralma Devam Ediyor

Almanya’nın ihracata bağımlı olan imalat sanayisi, küresel ekonomideki yavaşlama, artan Çin rekabeti ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası yüksek enerji fiyatlarından olumsuz etkilenmeye devam ediyor. PMI verilerine göre, 50 puanın üstünde büyümeyi, altında ise daralmayı gösteriyor.

Yüksek Enerji Fiyatları ve Düşen Yatırımlar

2023’te Almanya ekonomisi, yüksek enflasyonun satın alma gücünü etkilemesi, yüksek enerji fiyatları, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve yüksek faiz oranları nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 0,3 daralma kaydetti.

G7 İçinde Küçülen Tek Ülke: Almanya

Almanya, G7 ülkeleri arasında daralan tek ekonomi oldu. Almanya Merkez Bankası, ticarette korumacılık ve jeopolitik çatışmalar nedeniyle ekonominin 2024’te yüzde 0,2 küçüleceğini öngörüyor. Ekonomistler, 2025 yılı için de düşük bir büyüme bekliyor.

Trump’un Gümrük Vergisi Planları Endişe Yaratıyor

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, dış ticaret açığını azaltmak amacıyla gümrük vergilerini artıracağını açıklamıştı. Analistler, Trump’un Avrupa Birliği ithalatına gümrük vergileri uygulamasının Almanya için olumlu olmayacağını belirtiyor. ABD, Alman mallarının en büyük alıcısı konumunda bulunuyor ve Almanya’nın ihracatının yaklaşık yüzde 10’u ABD’ye gerçekleşiyor.

Related Posts

Altın fiyatlarında son durum: Gram ve çeyrek altın ne kadar oldu? 10 Temmuz canlı altın kuru

Altın fiyatları, 10 Temmuz itibarıyla toparlanmaya başladı. Altın fiyatlarında hareketlilik yaşanırken yatırımcılar tarafından “Gram altın ne kadar, çeyrek altın kaç TL” gibi soruların yanıtları araştırılıyor. Gram altın 4 bin 282 TL seviyesinde seyrederken çeyrek altın 6 bin 995 liradan işlem görüyor.

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

Bakan Bolat açıkladı: Yurtdışı alışverişinde yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı alışveriş sitelerine yönelik yeni bir zorunluluğu devreye aldı. Türkiye’ye satış yapan platformlar artık ülkede temsilci bulundurmak zorunda olacak.

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.