Çevre Bakanlığı askeri arazilere çökerken İBB 16 davayla direniyor

İktidarın Talanına Karşı Belediyelerin Direnişi Sürüyor

Ali Can POLAT

İktidarın muhalif belediyelere yönelik tehditleri devam ederken, bu belediyelerin iktidarın talanına karşı direnişi de sürüyor. Son günlerde askeri alanların imara açılarak yandaş şirketlere peşkeş çekilmesine karşı direnişler gündemde. ‘Darbe’ bahanesiyle 15 Temmuz 2016’dan sonra boşaltılan askeri alanlar sonra da ‘kentsel dönüşüm’ bahanesiyle ranta açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) bu talanlara karşı davaları sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni yollarla talanı sürdürmek için özel çaba harcadığını söyleyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, SÖZCÜ’ye yaptığı değerlendirmede, 15 bin 300 hektarlık askeri alanın 7 bin 39 hektarının imara açıldığını ve bu alanın yüzde 85’ine lüks konut yapıldığını söyledi. Başakşehir’deki Ahmet Öztürk Kışlası örneğini veren Akgün, bu bölgeye 350 bin nüfusluk imar planı yapıldığını, Bakanlık ve müteahhit firmaların burada konut yapıp çekileceğini oranın altyapı yükünün belediyeye yükleneceğini söyledi.

İBB, Askeri Alanların Talanına Karşı Direnişini Sürdürüyor

YENİ YOLLAR DENİYORLAR

İBB’nin askeri alanların talanına karşı 16 dava açtığını söyleyen Akgün, “Bu davalar toplam 30 milyon metrekareyi kapsıyor. Davaların 3’ü olumsuz sonuçlandı, istinaf süreci devam ediyor. 1’inde yürütmeyi durdurma kararı çıktı diğer 12’si devam ediyor. Burada sorun şu ki biz, bir imar planı için dava açıp yürütmeyi durdurma kararı alıyoruz. Ertesi gün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, aynı alan için farklı bir imar planı çıkararak mevcut inşaatın devam etmesini sağlıyor” diye konuştu. 2009 yılında İstanbul’da 15 bin 300 hektarlık askeri alan olduğunu hatırlatan Akgün, 2023 itibarıyla bu alanların yüzde 46’sının (7 bin 39 hektar) imara açıldığını ve bu alanın yüzde 96’sına konut yapıldığını söyledi.

Yüzde 49’u konut olacak

– Yaklaşık 12 milyon 491 bin metrekarelik alanı kapsayacak olan Başakşehir’deki Ahmet Öztürk Kışlası’nın imar planına göre, alanın yüzde 49.52’sine denk gelen 6 milyon 186 bin metrekarelik bölümü konut için ayrılmış durumda. Proje’de Esenler ve Başakşehir Belediye’lerine ait iki alan bulunuyor. İBB, iki bölüme yapılacak inşaatların nüfus yoğunluğu getireceğini belirterek itiraz davası açtı. Belediyenin itiraz dilekçesinde “Bu büyükteki planlama alanının kentsel ve bölgesel dinamikleri oldukça değiştireceği öngörülmekte olup, bu büyüklükteki bir alanın, kent ölçeğinde üst ölçekte yapılan bütüncül planlama ve kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir” denildi.

Yüzde 85’i lükse ayrıldı

– “Rezerv alan kılıfıyla sözde kentsel dönüşüm için yapılan bu konutların yüzde 85’i de lüks konut” diyen Akgün şunları söyledi: “Bakın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başakşehir’deki Şehit Piyade Uzman Çavuş Ahmet Öztürk Kışlası’nda 350 bin yeni nüfus yaratacak bir imar planı yaptı. Plan raporlarında tek cümle bile ‘Kentsel Dönüşüm’den bahsedilmiyor. 1.250 hektar alana tek seferde imar planı yapılıyor. Yapı stoğu yenilenmiyor. Rezerv alan kentsel dönüşüm için yapılmalıyken şu an sadece ekonomik çıkar için kullanıyor. Bakanlık ve müteahhit firmaların burada konut yapıp çekilecek ve altyapı yükü belediyeye ve İstanbulluya yüklenecek.”

Related Posts

Türkiye’de numara taşıma dönemi: Operatörlerden eski müşteriye ağır fatura!

Türkiye’de yurttaşlar uygun bir tarife ile cep telefonlarını kullanabilmek için her sözleşme bitiminde mevcut operatörünü değiştirmek zorunda kalıyor. Yeni müşteri için düzenlenen kampanyalar nedeniyle Türkiye’de numara taşıma oranı Avrupa’nın 4 katına ulaştı.

TOKİ 11 ilde 3 bin 731 konutu hak sahiplerine teslim etti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), sosyal konut projeleri kapsamında geçen ay 11 ilde 3 bin 731 konutun anahtarını hak sahiplerine teslim etti.

Altın fiyatlarında son durum: Gram ve çeyrek altın ne kadar oldu? 10 Temmuz canlı altın kuru

Altın fiyatları, 10 Temmuz itibarıyla toparlanmaya başladı. Altın fiyatlarında hareketlilik yaşanırken yatırımcılar tarafından “Gram altın ne kadar, çeyrek altın kaç TL” gibi soruların yanıtları araştırılıyor. Gram altın 4 bin 282 TL seviyesinde seyrederken çeyrek altın 6 bin 995 liradan işlem görüyor.

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …