Kötü anıları silmek için yöntem geliştirildi

Yeniden Programlama Yöntemi ile Kötü Anıları Silmek Mümkün Olabilir

Ulusal bir ekip tarafından yapılan araştırmada, katılımcılara negatif görüntüleri rastgele kelimelerle eşleştirmeleri öğretildi. Daha sonra, bu kelimelerin yarısı pozitif görüntülerle ilişkilendirilerek kötü anılar üzerinde bir tür “yeniden programlama” denendi.

PNAS Dergisi’nde yayımlanan çalışmada, negatif ve pozitif görüntüler için bilinen veri tabanları kullanıldı. Negatif görüntüler arasında insan yaralanmaları ve tehlikeli hayvanlar yer alırken, pozitif görüntülerde sakin manzaralar ve gülümseyen çocuklar bulunmaktaydı. İlk gün, kelime ve görüntü eşleştirmesi yapılırken, ikinci gün bu kelimeler pozitif görsellerle yeniden ilişkilendirildi.

Uyku sırasında, katılımcıların beyin dalgaları elektroensefalografi (EEG) ile izlenirken, kelimelerin ses kayıtları non-REM (NREM) uyku aşamasında oynatıldı. Bu aşama, hafızanın saklanması açısından kritik bir rol oynamaktadır.

Beyindeki theta bant aktivitesinin, bu kelimelerle ilişkili pozitif çağrışımlarda arttığı gözlemlenmiştir. Katılımcılar, sonraki günlerde ve takip eden haftalarda yapılan anketlerde, negatif anıları hatırlamada zorluk çekerken, pozitif anılar daha sık ve daha olumlu bir şekilde akıllarına geldi.

Araştırmacılara göre, “Non-invaziv bir uyku müdahalesi, olumsuz anıların hatırlanmasını değiştirebilir ve duygusal yanıtları etkileyebilir.” Bu teknik, travma sonrası stres bozukluğu gibi durumların tedavisinde yeni bir yaklaşım olabilir.

Çalışma, laboratuvar ortamında gerçekleştirildiğinden, gerçek hayattaki travmalar üzerinde bu teknikle nasıl bir etki olacağı henüz net değildir. Ancak, beynin anıları tekrar ederek sakladığı uyku süreci üzerinde çalışmalar, bilim insanlarına umut vermektedir.

Araştırma, anıların yeniden yazılmasının mümkün olabileceği konusunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu yöntem, hafıza yeniden yapılandırılması ve travmatik anıların etkisinin azaltılması konusunda yeni bir kapı açabilir.

Related Posts

Fuji X-E5’in çıkış tarihi açıklandı

Fujifilm, retro görünümlü aynasız serisine yeni bir halka daha ekledi: X-E5. Ağustos 2025’te piyasaya çıkacak olan bu model, sadeleşmiş tasarımı ve geliştirilmiş özellikleriyle hem amatörlere hem de profesyonellere hitap ediyor. X-E5’te yer alan 40 …

WhatsApp’a uzun mesajları yapay zeka ile özetleme geliyor

Meta, WhatsApp’ta uzun mesajların daha kolay okunmasını sağlayacak bir özetleme özelliğini test ediyor.

Araştırma: Dünya’daki oksijen, gelecekte büyük ölçüde yok olacak

Araştırma: Dünya’daki oksijen, gelecekte büyük ölçüde yok olacak

Kediler sahiplerinin kokusunu ayırt edebiliyor mu?

Kediler sahiplerinin kokusunu ayırt edebiliyor mu?

Apple, iOS 19’un ismini değiştirebilir

Apple’ın WWDC 2025’te yani Dünya Geliştiriciler Konferansında yeni iOS 19’u iOS 26 ismiyle tanıtacağı iddia edildi. Peki neden?

İstanbul’dan Asya’ya teknoloji diplomasisi

Medeniyet Teknopark, Türkiye’nin yüksek teknoloji üretim vizyonuna katkı sunma hedefiyle yürüttüğü uluslararası iş birliği çalışmaları kapsamında, Malezya ve Singapur’u kapsayan bir iş gezisi gerçekleştirdi. Genel Müdür Ali Ramazan Tak liderliğinde, girişimci firmalardan oluşan 10 kişilik heyet, bölgedeki öncü kurumlarla temas kurarak teknoloji, girişimcilik ve yatırım alanlarında çok boyutlu görüşmeler yaptı.